free website builder


Művészet

1982-ben megalakult a -Terra Nemzetközi Agyagszobor Szimpózium- nevet viselő rendezvény Nagykikindán, mely azóta minden év júliusában lehetőséget biztosít a pályázat nyerteseinek (5-8 művésznek), hogy agyag-szobrokat készítsenek előre meghatározott témakörben. Az elmúlt évtizedekben több mint 37 ország művészeit látták vendégül Nagykikindán. A 2018-as rendezvényre Japánból, Olaszországból, Ukrajnából, és Szerbiából érkeztek alkotók. A műhely-munka különlegessége, hogy a művészeknek nem kell előre elkészített tervekkel pályázniuk, egyszerűen a helyszíni ihletek szerint készíthetik el alkotásaikat.

pecat

TERRA AGYAGFORMÁLÓ PECSÉT

Macura Nikola egyike volt a 2018-as nyerteseknek. Alkotásának technikai megoldásaként, Kiss Tihamér asztalos-mesterrel kooperálva, bükkfából készült pecséteket alkalmazott az agyag megmunkálásához. A rendelkezésre álló matériára a bükkfa formákat egy préssel nyomták rá, kiváló lenyomatot hagyva a felületén. 

2018. július 1-én, a Terra-Galerie előtt található főtéren sor került a 37. szimpózium megnyitójára, ahol egy kiállítás keretében tekintették meg az érdeklődök az előző évben készített szobrokat. Az alkotók egy hónapig tartózkodtak a Terra műhelyében, s miután megtekintették és kielemezték a korábbi évek munkáit, megismerkedtek az előállítási technikákkal, elkezték alkotásaikat, az agyagszobrok készítését.

Mobirise